O seară la operă (I)

Zilele acestea, la Chișinău, se desfășoară Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Programul ediției din acest an cuprinde șapte reprezentații– patru spectacole de operă și trei de balet, cu participarea artiștilor din țară, dar și din Polonia, Italia, Spania, Elveția, Germania, Japonia, România, Rusia și Ucraina.

DonizettiPrimul spectacol la care am mers a fost Elixirul dragostei, operă în două acte, pe un libret de Felice Romani și muzica de Gaetano Donizetti.

Elixirul Dragostei e o comedie spumoasă, ce vorbește despre iubire și cât de complicată poate fi aceasta prin simplitatea ei; despre puritate, gelozie, naivitate, magie și iluzii; despre bani și orgolii. Subiectul operei e simplu – El o iubește pe ea, dar e prea timid să o spună. Ea, pentru a-l „trezi” pe el să acționeze și să ia o hotărâre, decide să o facă pe indiferenta și acceptă atenția unui al doilea el.

El crede cu tărie în puterea unui medicament care să-l ajute în dragoste. Apelează la un „dottore”, care-i vinde elixirul dragostei. Elixirul nu e nimic altceva decât o sticlă de vin. Un Bordeaux, mai exact.

După multe situații ambigue și răsturnări ale relațiilor dintre personaje, piesa se termină cu „happy end”. Doar după ce ea îl salvează pe el.

Opera a fost scrisă în doar șase săptămâni. La momentul apariţiei sale, în 1832 la Teatroelixirul dragostei alla Scala din Milano, L’Elisir d’amore, a fost revelaţia muzicală a deceniului, jucându-se un număr impresionant de reprezentaţii ale acestei opere. Au fost curând montate reprezentaţii la Paris, la Londra, chiar şi la Viena, deşi spaţiul germanic a avut de multe ori reţineri cu privire la importul operelor italiene. Gaetano Donizetti a spart această barieră, având o premieră triumfală la Viena în 1837.

Muzica din „Elixirul Dragostei” este foarte melodioasă, contemporană chiar, și-ți vine să te ridici de pe scaun și să dansezi sau să cânți alături de artiștii de pe scenă.

Cea mai cunoscută arie din Elixirul Dragostei este Una furtiva lagrima (trad. O lacrimă pe furiș), interpretată într-o notă gravă, tulburătoare. Vă invit să o ascultați în varianta lui Luciano Pavarotti.

În cadrul spectacolului jucat la Chișinău, Ea, adică Adina, a fost interpretată de minunata Valentina Naforniță. A fost o plăcere să o văd pentru prima dată pe Valentina Naforniță pe scenă. M-au impresionat naturalețea și dezinvoltura sa. A fost ca o gură de aer după o lungă perioadă de caniculă.

Această prezentare necesită JavaScript.

Soprana Valentina Naforniță i-a avut ca parteneri de scenă pe Pavlo Tolstoy (Ucraina), Andrei Jilihovschi, Iurie Maimescu și Irina Șciogoleva. Spectacolul a fost regizat de Ludmila Alioșina, iar la pupitrul dirijoral – Andryi Yurkevych.

Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu” continuă și în această săptămână, cu următorul program:

8 septembrie, DON QUIJOTE, balet în trei acte de L.Minkus

9 septembrie, OTELLO, operă în patru  acte de G.Verdi

10 septembrie, CONCERT DE BINEFACERE la  SALA CU ORGĂ

11 septembrie, AIDA, operă în patru acte de G.Verdi

12 septembrie, LACUL LEBEDELOR, balet în patru acte de P.Ceaikovski

 13 septembrie,  CONCERT DE GALĂ

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s