Am revenit la operă săptămâna asta, în perioada Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”. De data asta, mi-am dat întâlnire cu Otello, Desdemona și Iago.
Penultima operă a lui Giuseppe Verdi (ultima fiind „Falstaff”), Otello a fost scrisă la maturitate, după o perioadă de mai bine de 10 ani în care Verdi nu mai compusese nicio operă. La sugestia prietenilor săi, editorul Giulio Ricordi şi libretistul Arrigo Boito, Verdi a abordat din nou (după „Macbeth”) o piesă de Shakespeare, centrată însă pe un alt personaj, Otello, maurul din Veneţia. Compozitorul s-a apucat de lucru în 1884, finalizând lucrarea abia doi ani mai târziu. Premiera, ale cărei pregătiri s-au desfăşurat în mare secret – Verdi rezervându-şi dreptul de a o anula chiar şi în ultimul minut – a avut un succes incredibil, publicul determinând, prin aplauzele frenetice, 20 de ridicări de cortină la finalul spectacolului.
Opera este povestea relației comandantului maur Otello și a soției sale Desdemona, distrusă de manipulativul căpitan Iago. Muzica lui Giuseppe Verdi reușește să transmită perfect stările de decepție, invidie, răzbunare, dragoste și gelozie prin care trec personajele.
Chiar dacă la începutul operei, Otello este descris ca un viteaz, un erou al Ciprului, personalitatea acestuia se schimbă datorită nesiguranței personale și a lipsei de încredere. Tragedia devine cea a unui bărbat ordinar, impulsiv, vulnerabil, măcinat de gelozie.

De fapt, personajul central al operei devine căpitanul Iago, un personaj negativ sinistru. Acesta reușește să-l trădeze pe Otello, păstrându-și în același timp reputația onestă. Îl descoperim în contrast cu integritatea și naivitatea lui Otello. Iago este un uneltitor și manipulator machiavelic, calități transmise prin puterea și duritatea ariilor interpretate. În Iago, Verdi evocă un portret terifiant al răului. Viziunea nihilistă a căpitanului asupra vieții este exprimată în al său „Credo” devastator (Credo in un Dio crudel / Cred într-un Dumnezeu crud ).
În spectacolul de miercuri, 9 septembrie, jucat la Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Iago a fost interpretat în mod excepțional de baritonul Iurie Gâscă. Artistul a reușit să transmită prin profunzimea vocii sale și a prestației scenice un Machiavelli perfect. M-a făcut să trăiesc fiecare moment și schemă pe care o punea la cale.

Cele două personaje principale ale operei au fost interpretate de artiști internaționali – Otello jucat de germanul Carlos Moreno, iar Desdemona de soprana de origine sârbă Dragana Radakovic (ah, ce claritate a vocii!).
Un personaj în sine al operei a fost și corul Teatrului Național de Operă și Balet.
Spectacolul Otello a fost pus în scenă de regizorul Andrea Battistini (Italia), sub bagheta dirijorului Nicolae Dohotaru. Scenografia a fost semnată de binecunoscutul artist plastic, Iurie Matei.
Mergând spre casă, m-am gândit la firea omului – cât de ușor poate trece de la dovezi de dragoste până la suspiciuni, gelozie și neîncredere; cât de ușor putem șterge totul în urma unei mici greșeli și a lipsei de comunicare.