Creioane colorate

Sora mea are un simț neobișnuit al tendințelor. La începutul anului, mi-a dat în dar o agendă cu trei cuvinte „Art therapie 2015”, ce insera multe foi cu desene în alb-negru. Mi-a zis doar „să colorezi”. Eu am zâmbit, i-am zis mulțumesc și acea agendă și-a găsit un loc pe masa mea, printre alte carnete, cărți și reviste.

Creioane colorate3
La un moment dat, într-o zi de vară, prietenii mei virtuali de pe Facebook au început să posteze zeci de poze cu desenele lor colorate într-o carte asemănătoare – unii postau link-uri către desene pe care le puteai descărca și să le colorezi în liniște, alții către e-magazine care-ți ofereau zeci de variante cu astfel de cărți. Mai mult, editurile au început să facă lansări pentru astfel de „albume de colorat pentru adulți”.

Printre atâtea like-uri și postări mi-am adus aminte că am și eu așa ceva acasă. Imediat, mi-a apărut un gând care nu m-a lăsat în pace vreo două săptămâni „Vreau creioane colorate!” M-am luptat cu acest gând câteva săptămâni, până când pașii m-au dus în fața tejghelei cu creioane colorate. Eram ca un copil în fața unei vitrine cu bomboane. Nu credeam că pot fi atât de multe tipuri și feluri de creioane colorate!

Am avut un weekend plin atunci – am colorat până a început să-mi amorțească mâna dreaptă. Și am abandonat proiectul. L-am reluat într-o aplicație pe telefon – Colorfy -, unde „colorez” desene virtuale când simt că am nevoie de inspirație sau pauze de 5 minute.

creioane colorate4

Au trecut alte luni și săptămâni, iar în cadrul unui curs de dezvoltare personală pe care îl urmez, am ajuns la ora de pictură. Să fiu sinceră, sunt mai bună la colorat decât la pictat animale, oameni, orașe, natură vie sau moartă, și am primit cu reticență sarcina de a desena. După patru ore de luptă interioară dintre gânduri și culori, am plecat acasă cu trei picturi. Eram extenuată, dar atât de eliberată și cu un zâmbet enooorm pe față. Astăzi, când mă trezesc, una din picturi e primul lucru ce-l văd dimineața.

Creioane colorate2

Despre beneficiile terapiei prin artă s-au scris foarte mult și s-au făcut mii de experimente psihologice. Rezultatele spun în unison: terapia prin artă, fie muzică, pictură, dans, olărit sau chiar gătit, ne ajută să ne relaxăm și să ne eliberăm de stresul cotidian. Ne ajută să ne lăsăm emoțiile să iasă la iveală într-o formă simbolică, eliberându-ne astfel de tensiunile interioare.

Mai jos, vă dau câteva exerciții creative pentru a depăși momentele în care vă simțiți blocați. Aveți nevoie doar de 5 minute pentru a vă relaxa și a vă schimba percepțiile asupra emoțiilor voastre.

Dacă ai obosit – pictează flori

Dacă ești agresiv – desenează linii

Dacă te doare ceva – fă figuri din plastilină

Dacă ești plictisit – colorează o coală de hârtie în diferite culori

Dacă ești trist – pictează un curcubeu

Dacă ți-e frică – croșetează în macrame sau fă o aplicație din țesături

Dacă simți revoltă față de ceva sau cineva – rupe o hârtie în bucăți mici-mici

Dacă ești neliniștit – fă un origami

Dacă vrei să te relaxezi – pictează sau colorează ornamente

Dacă vrei să memorezi – desenează labirinturi

Dacă ești nemulțumit – pictează o copie a unui tablou

Dacă te simți deznădăjduit – desenează drumuri

Dacă trebuie să-ți recapeți puterile – pictează peisaje

Dacă vrei să-ți înțelegi emoțiile – fă-ți autoportretul

Dacă e necesar să memorezi o stare anume – desenează pete de culoare

Dacă ai nevoie să-ți structurezi gândurile – desenează pătrate sau hexagoane

Dacă vrei să-ți înțelegi dorințele – fă un colaj

Dacă ai nevoie să te concentrezi – pictează în stilul pointilism, adică folosind punctele

Dacă vrei să rezolvi o situație – desenează valuri și cercuri

Dacă te simți blocat și trebuie să te miști mai departe – desenează spirale

Dacă vrei să te concentrezi pe un scop anume – desenează grile și plase

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s