Fluturele cu efect

Conform teoriei haosului, efectul fluturelui reprezintă un rezultat ce este influențat în mod direct de condițiile inițiale.

Adică, o schimbare mică petrecută într-un anumit loc poate avea efecte majore asupra altui loc, altor persoane.

Această teorie ne învață că lucrurile mărunte, situațiile ce pot dura o secundă au puterea să ne redirecționeze și să ne transforme viața. Astfel, de la un dop de șampanie se pot porni certuri. De la o privire se pot semna divorțuri. De la un telefon descărcat, dispar oameni și apar tăceri… Există și reversul, bineînțeles – de la o scrisoare găsită peste ani, se unesc destine, de la o piesă auzită se fac promisiuni, de la un zâmbet se întâlnesc priviri…

fluturi2

Ce decizii luăm astăzi va avea un efect major asupra a ce vom trăi mâine sau peste doi ani. Deciziile noastre nu ne afectează doar pe noi, ci și pe cei din jurul nostru, fie familie, prieteni sau necunoscuți pe lângă care trecem pe stradă. Recent, chiar și Facebook-ul a reevaluat gradul de separare pe care-l avem de alte persoane. Rezultatul: 3.5 „grade de separare” ne despart unul de celălalt. Adică, „un prieten de al prietenului tău cunoaşte un prieten de-al oricărui membru al reţelei”. Iar odată luată o decizie greșită, aceasta poate cauza un adevărat uragan în viața noastră, a prietenilor noștri, și chiar ne poate schimba întreg sistemul de valori.

Efectul fluturelui determină acel „și dacă?”. Suntem buni la creat scenarii ipotetice, pentru a trăi finaluri fericite. Din păcate, trăitul cu „ce-ar fi fost…” duce la sentimente iluzorice. Ne dorim să controlăm finalul poveștii, iar odată cu schimbarea finalului, să fim împliniți, fericiți, să avem succes. Însă nu ne întrebăm niciodată ce schimbări vom declanșa în povestea altor persoane. Dacă ceilalți vor trece prin aceleași experiențe frumoase ca și noi, dacă vor simți la fel și-și vor găsi fericirea precum noi. Uităm că, uneori, fericirea noastră poate deveni nefericirea altuia…

fluturi1

Ce efect va avea faptul că pe lângă cele șase pahare de vin, voi mai bea două? Ce va fi dacă din prea multă mândrie, pentru a-mi demonstra punctul de vedere, nu-i voi răspunde la telefon iubitului meu? Ce va fi dacă din frică voi alege să tac? Ce se va întâmpla dacă voi spune prima/primul „îmi pare rău” și „mi-e dor”? Ce va fi când nu vom mai ține cont de „ce e corect” și vom spune ce simțim acum? Ce ar fi să ne respectăm promisiunile?

Detaliile și deciziile noastre fac, de fapt, diferența dintre a fi sau a nu fi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s