Și păpușile plâng câteodată, nu-i așa?

 

Frumuseți delicate, cu ochi pătrunzători și buze senzuale. Hainele lor sunt ornate cu bijuterii din pietre și obiecte prețioase. În timp ce te privesc, tot ce vezi sunt lucrurile pe care ar dori să ți le spună prin fețele lor expresive. Acestea sunt păpușile fermecate create de Marina Bychkova. Mai mult decât niște obiecte frumoase, aceste mici opere de artă, sculptate într-un mod elegant și pictate cu meticulozitate, reprezintă modul artistei de a aborda umanitatea și diverse probleme sociale de actualitate.

Marina Bychkova este o artistă din Rusia, ce a emigrat acum 20 de ani în Canada. Ea a început să creeze păpuși de la vârsta de 6 ani, în încercarea de a-și crea păpușa perfectă. În urma studiilor de la Institutul de Artă și Design Emily Carr (Vancouver, Canada), și după numeroase încercări, Marina a dat viață Păpușilor Fermecate – ce-și trăiesc propriul trecut și-și acceptă propriul destin.

papusa1

papusa_primavara

papusa2

Ador să creez păpuși, deoarece îmi oferă posibilitatea să lucrez în același timp cu diverse materiale. Realizarea păpușilor e un proces creativ ce combină designul industrial, sculptura, ceramica, pictura, ingineria, gravura, crearea bijuteriilor și a hainelor. Creez aceste păpuși în încercarea de a simți plenitudinea vieții, spune Marina pe blogul său.

papusa3

Tot în perioada studiilor, artista a fost expusă teoriilor sociale, psihoanalitice și feminismului. De atunci, și-a folosit lucrările pentru a interpreta aceste teorii, dar și propriile viziuni.

„Unice și delicate, formele acestor păpuși poartă un puternic răspuns emoțional, ce ne bântuie prin vulnerabilitatea acestora. Inocente și sexuale, Păpușile Fermecate reprezintă imagini stilizate ale feminității, reflectând în același timp asupra naivității vieții”, astfel își explică artista creațiile.

Această piesă, de exemplu, e un tribut adus persoanelor ce se luptă cu cancerul mamar. E totodată o modalitate pentru Marina de a face față fricii unui posibil diagnostic similar.

papusa10

Artista, de asemenea, folosește poveștile pentru a explora diverse teme sociale și psihologice.

Păpușa Frumoasa și Bestia aduce în discuție subiectul Sindromului Stockholm. Păpușile din seria Alba ca Zăpada și Făt-Frumos explorează necrofilia prințului. Iar, păpușa Prințesa și bobul de mazăre sondează ideea că prințesa, de fapt, ar suferi de hemofilie.

E ca și cum artista ar vorbi despre faptul că în spatele ambalajului pe care-l purtăm în fiece zi, se află straturi de durere, lupte, iubiri neînțelese sau pierdute, boli și mult mister nedescifrat încă.

papusa_frumoasa si bestia

papusa_necrofiliapapusa7

Cu toate acestea, primele lucruri pe care le observă majoritatea oamenilor sunt delicatețea acestor piese de artă; misterul și tristețea din ochii lor ce sunt puse în antiteză cu opulența hainelor și a bijuteriilor.

papusa5

În dependență de complexitatea costumului unei păpuși, Marina dedică între 150 și 350 de ore pentru a-și realiza păpușile. O muncă trăită prin multă iubire.

papusa9

Prețul pentru o păpușă a crescut de-a lungul anilor. Cea mai scumpă fiind Cenușăreasa, care s-a vândut pe eBay cu 76,500 dolari, la începutul anului 2015.

papusa_cenusareasa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s