Oare ce-ai visa în dormitorul lui Van Gogh?

Arta nu vinde, o știm cu toții. Pentru a chema oamenii să pășească pragul unei expoziții sau a unui muzeu nu mai e suficient să faci un eveniment pe Facebook sau să vinzi bilete pe la școli.

Institutul de Artă de la Chicago a decis să ofere publicului său șansa de a trăi arta printr-o experiență tridimensională și nu doar una pe suprafață lineară. Și nu e vorba de nicio realitate virtuală. Pentru a-și promova recenta expoziție „Dormitoarele lui Van Gogh”, Institutul a inaugurat o replică reală a camerei din pictura Dormitorul din Arles. Camera, care poate fi închiriată deja pe AirBnB, include toate detaliile și decorul din tabloul original – un pat, câteva scaune și tablouri pe perete.

van gogh

Expoziția este centrată pe trei picturi create de artist în perioada 1888-1889. Mai mult, este pentru prima dată când cele trei picturi se vor afla în același spațiu, în Statele Unite. Prima din cele trei picturi a fost realizată imediat după ce Van Gogh s-a mutat în „casa sa galbenă” din Arles, Franța, care a fost deteriorată în urma unei inundații. Artistul a pictat alte două versiuni pentru a păstra compoziția. O variantă a fost finalizată în timpul internării sale în azilul din Saint-Remy în 1889, iar cealaltă a fost un dar pentru mama și sora sa.

Despre complicata relație a lui Van Gogh și camerele sale, curatorul expoziției, Gloria Groom, spune că „este o poveste tristă, dar încercăm să o umanizăm. Arta lui Van Gogh este creată în jurul vieții sale percepută ca una senzațională. E mereu vorba despre artistul care e într-o continuă căutare, artistul cu probleme emoționale, artistul care se sinucide. De fapt, el a fost doar o persoană. Ne-am dorit să arătăm această dorință universală: Fiecare dintre noi își dorește propria cameră”.

 

van gogh3van gogh1

Camera reală, construită de Institutul de Artă din Chicago, poate fi închiriată cu 10$ pe noapte și este parte dintr-un apartament mai mare. Spre deosebire de anul 1888, vine cu acces la TV, WiFi și o mașină de spălat. Cu siguranță, e spațiul perfect pentru a visa un câmp de floarea-soarelui…

Expoziția „Dormitoarele lui Van Gogh” include alte 36 de lucrări ale artistului și poate fi vizitată din 14 februarie până în mai, 2016.

van gogh2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s